Despre viață și speranță

Ce este viața ? Oare câți dintre noi au timp să-și pună o astfel de întrebare. Câți oameni reflectează asupra vieții lor și a momentelor importante din, ceea ce numim viață.
Pentru unii viața este un șir nesfârșit de întâmplări, pentru alții este un dar de la Dumnezeu. Însă există persoane pentru care viața devine un chin, penrtu care viața nu mai are sens și care simt că nu au niciun motiv să mai trăiască. Toate bucuriile vieții pentru ei nu mai există, nu mai au puterea de a se bucura de nimic, indiferent că e vorba de momente importante din viața celor apropiați sau de micile bucurii pe care viața ni le oferă zi de zi.
Pentru cei care nu au trecut prin această stare este greu de înțeles. Cum poate cineva să renunțe la viață ? Cum poate cineva să își dorească moartea ? Cum este posibil să nu mai ai nicio bucurie, să te pierzi în neant, în suferință și durere? Și totuși aceste stări apar în viața multor oameni, iar cei care reușesc să treacă peste această stare ajung în final să prețuiască și mai mult viața.
Cum se poate ieși din această stare, depinde de fiecare, depinde de conjunctură, de cei apropiați nouă și în primul rând de noi înșine, de trăirile noastre, de dorințele noastre și de modul în care le exteriorizăm. Auzim în cazul sinociderilor de o anumită surpriză a celor apropiați, care se întreabă: cum a putut să facă așa ceva ? nu avea niciun motiv să facă asta. Oare chiar așa e ? evident răspunsul este NU. Nimeni, dar absolut nimeni conștient de ceea ce face și normal psihic nu renunță la viață fără motiv. Și atunci, care este explicația, ei bine: cei aflați într-o situație de disperare țin pentru ei toate trăirile interioare și de multe ori reușesc să o facă atât de bine încât nici măcar cei apropiați nu realizează ce e în sufletul lor, în inima lor și în mintea lor.
În astfel de situații comunicarea este importantă. Este important ca cei aflați în durere să-și exprime simțirile, trăirile și să ceară ajutor. Uneori simplu fapt că sunt ascultați și nu neapărat înțeleși, face diferența între viață și moarte. Pe lângă comunicare se pot citi diverse cărți de natură motivațională ori cărți scrise de diverși specialiști sau nu pe această temă. Cei care sunt credincioși se refugiază adesea în religie. Un exemplu de astfel de cărți, pe lângă multe altele pe care le putem citi, sunt: Carti de Vladimir Pustan. Găsim la acest autor titluri precum: Dulcele sărut al singurătății, Fără regrete. Fără retrageri, Trădată, iubirea trecea, Nu te da bătut niciodată și altele.
În cele din urmă persoanele care reușesc să-și transforme diminețile din suspine în zâmbete, din lacrimi, îndurerare și neliniște în împlinire se bucură de viață așa cum e ea, cu bune cu rele, cu bucuri și tristețe. Iar momentele acestea ajung să fie trăite mai intens, viața devine mult mai apreciată decât era înainte, la fel și persoanele care fac parte din ea și care bineînțeles merită asta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *