Ce este un reflectometru şi la ce se utilizează

În fibră optică, se pare că există o mulțime de confuzie cu privire la locul și modul în care se folosește corect un reflectometru.

Un factor major care provoacă confuzie este ceea ce operatorul încearcă să testeze. Într-un cablu de lungă durată cu multe îmbinări, un reflectometru este folosit pentru a vă asigura că nici un cablu nu a fost deteriorat în timpul instalării și că fiecare îmbinare este realizată în mod corespunzător. Rezultatele sunt arhivate împreună cu alte documente, astfel încât informațiile să fie disponibile dacă este necesară o restaurare în viitor. Ulterior, testarea cu un reflectometru poate fi utilizată pentru rezolvarea problemelor, cum ar fi găsirea locațiilor de pauze de cablu cauzate de săpături.

Diferențele în tehnicile de măsurare utilizate de reflectometru, o sursă de lumină și un contor de energie înseamnă că testarea cu un reflectometru poate să nu fie comparabilă cu pierderea măsurată a inserției sau cu pierderea reală pe care o va avea sistemul de comunicații, în special la instalațiile de cablu cu pierderi mai mari.

Din punct de vedere tehnic, primul și cel mai important aspect al utilizării unui reflectometru este lungimea fibrelor care urmează să fie testate. Majoritatea acestor dispozitive, în special cele cu un singur mod, sunt proiectate pentru instalații de cabluri lungi și pot fi necorespunzătoare pentru cablurile scurte. Unele reflectometre sunt acum utilizabile pentru cabluri multimodale de scurtă durată, dar numai dacă sunt configurate corect înainte de utilizare.

Majoritatea reflectometrelor au opțiunea de a controla puterea impulsului de testare utilizând lățimea impulsului. Pulsul de testare trebuie să aibă o mare putere pentru cabluri lungi, tipice pentru telecomunicații sau sisteme de utilități din exterior. O lățime largă a impulsurilor nu este, în general, o problemă, deoarece cablurile lungi sunt împărțite la mai mulţi kilometri distanță și rezoluția evenimentelor apropiate nu este o problemă mare.

Exista mai multe tipuri de reflectometre iar reflectometrul pentru domeniul de timp este un element de echipament de testare utilizat pentru a localiza defecțiunile în cablurile inaccesibile. Acesta este utilizat în mod obișnuit pentru lungimi scurte de cabluri. Cu toate acestea, instrumentul de testare poate fi de asemenea utilizat pentru aplicații, inclusiv localizarea discontinuităților în conectori și chiar plăcile cu circuite imprimate, unde este posibil că defecțiunile să nu fie întotdeauna evidente sau ușor de urmărit.     Reflectometrul locator de defecte în cabluri este folosit pe scară largă în domenii precum telecomunicațiile, unde se folosesc adesea cabluri lungi. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele zone în care este utilizat. Deși este posibil să se utilizeze instrumente cum ar fi analizoare de rețea și altele similare pentru a verifica integritatea cablurilor, aceste instrumente de testare sunt foarte scumpe și nu sunt ușor de utilizat. O abordare mult mai bună pentru multe aplicații este folosirea tehnicilor de reflectometrie și a unui instrument specific de testare. Acest lucru simplifică considerabil operaţiunea, precum și reducerea costului instrumentului de testare. De asemenea, multe reflectometre sunt realizate special pentru funcționarea portabilă, permițându-le să fie utilizate mult mai ușor în scenariile în care sunt necesare, adică pentru cablurile de telecomunicații care pot circula sub drumuri, căi etc.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *