Lecția de viață din bucătărie

Lecția de viață din bucătărie

Miron Bogdan

Profesionist în Vânzări și Logistică- un arădean cu mult talent și pasiune pentru cuvântul scris.

Ultimele postari ale lui Miron Bogdan (vezi toate)

Pentru ca sustin cu tarie principiul relaxarii prin munca – astazi va ofer o alternativa marca nostres.ro. Invata sa gatesti cu Miron ar putea sa fie titlul acestui articol, dar pentru ca sunt modest prefer doar sa iti descriu o serie din retetele mele – retete simple si savuroase ce pot fi facute de oricine, indiferent de experienta. Ce spuneti? Sunteti gata sa va surprindeti partenerul cu o cina romantica? Repeta dupa mine – ‘si eu sunt un masterchef’!

Cum am început

Desi innebunit dupa mancare inca de la o varsta frageda, pasiunea pentru gatit mi-am descoperit-o relativ recent.Trebuie sa recunosc – ca orice barbat credeam ca in cuptor isi au salasul doi piticei care genereaza mancarea pe o forja magica, batand cu ciocane iscusite intr-o nicovala aburinda. Treptat nemiloasa viata mi-a ravasit acesta frumoasa iluzie, si am ajuns sa realizez ca e nevoie de cel putin o persoana pentru a hrani piticeii magici, altfel vor refuza sa lucreze! Si iata cum, cu pasi sovaielnici, am intrat pe poarta larga a gatitului semi-profesionist.

Am inceput prin observatie – si m-am informat cum reusea sotia mea sa pregateasca mancarea. Cu niste ingredinete simple (doi morcovi, galbenusul de la trei lamai si putina coaja razuita de ou) reusea sa pregateasca o masa festiva pentru patru persoane – aperitiv, supa, fel principal, salata si desert. Astfel – am trecut la nivelul urmator – do it myself! Va marturisesc – nu a fost un parcurs usor! De multe ori imi venea sa renunt – lectia cu separarea albusului de galbenus mi s-a parut o corvoada din Iad, demna doar pentru cei josnici – dar am descoperit ca se poate, cu doar un ‘gram’ de rabdare si multa perseverenta!

Rețeta I – savoare și mișcare!

Pentru prima reteta va propun ceva sofisticat si elegant, o mancare ce se regaseste in fiecare restaurant select – o mancare suprinzatoare prin gust si prospetime, ideala in orcie dieta, satioasa si sanatoasa in acelasi timp – minunatii cartofi prajiti!

Ingrediente – 5-6 cartofi de marimi potrivite. Poate 7. Pune 8, nu se stie, poate mai vin invitati. Pune 10 si gata! Un cutit. O cratita. O oala. Plita. Ulei. Bandaje. Servetele. Platou. Putina sare. Prea putina – inca un pic! Asaaa – acum e bine. Timp de preparare – cu smatfphone alaturi – max 1 ora. Fara smartfone – 15 minute.

Se curata bine cartofii de coaja. (La final se folosesc bandajele – dar depinde foarte mult de experienta fiecaruia). Se spala cartofii. Urmeaza operatiunea cea mai importanta – cartofii trebuie taiati in brichete de lungimi egale (latime max 5 mm). Daca nu aveti o bucatarie dotata cu cele mai recente ustensile (asa cum am eu) – puteti folsi un subler pentru a fi siguri ca respectati dimensiunile. Distribuiti cartofii in mod egal in plita cu ulei incins – si asteptati. Dupa aproximativ 3-4 minute, intoarceti fiecare cartof pe cealalta parte pentru a conferi gustul de prajit pe intraga suprafata. Scoateti cartofii cu atentie – si asezati-i pe un platou tapetat cu servetele pentru absortia uleiului (‘chef’s secret’). Puneti sare. Inca putina! Perfect! Pofta buna!

Reteta II – o supriza invesmantata in bun-gust

A doua reteta e un mic secret apetisant – potrivit atat pentru ocazii deosebita cat si pentru o mica gustare romantica: nimic altceva decat traditionalul senvis (denumit si hamburgerul romanului). Aveti nevoie de o franzela medie, margarina (nu-i rusine nici sa folosesti unt daca nu ai rama), telemea, parizer feliat, 3 cutite, rosii, telemea, razuitoare, 2 oua fierte tari, ruccola, inspiratie. Taiati franzela in felii egale – folosind primul cutit. Intindeti margarina pe fiecare felie, incercand sa obtineti o distributie egala. Curatati ouale si taiti-le felii. Taiati rosiile (indicat ar fi perpendicular pe raza). Iar acum operatiunea cea mai delicate – de aceea va rog sa fiti atent si sa respectati pasii cu strictete – succesul atarna de detalii. Succesiunea corecta e: parizer, oua, rosii – si pac! razuiti telemea. Adaugati ruccola pentru efect. Faceti poza, postati (aici nu uitati sa folositi inspiratia pentru un mesaj motiviational). Indepartati ruccola – si voila, se poate manca! Pofta buna!

Rețeta III – unde picantul încântă simțurile

Daca pana acum v-am descries retete mai dificile, potrivite pentru banchete, urmatoarea propunere e un fel de mancare traditional extrem de usor de preparat, foarte aspectuos – dar potrivit mai degraba pentru o intalnire in doi, un mic dejun la pat sau, de ce nu, o cina de afaceri. Pragatiti-va sa va rasfatati cu pita, clisa, telemea si ceapa rosie! Aveti nevoie de urmatoarele – clisa afumata cu putina macra, un cutit bun, o pita rotunda (la nevoie se pot folosi colturile de la o franzela mare), o bucata de telemea sarata, sare, piper, 12-14 cepe (dupa gust) si un platou de lemn (de preferinta brad sau orice alta rasinoasa). Se taie clisa in feliute subtiri (ideal ar fi sa va incadrati intr-un dreptunghi cu laturile de 3*4 cm, nu mai groase de 3 mm). Taiati telemeaua in felii usor mai mari si mai groase decat clisuta (atentie le integritatea fiecarei felii – telemeaua are tendinta de a se sfarama). Curatati ceapa – si taiti-o felii (proportia e 1 felie clisa – 1 felie telemea – 6 felii ceapa). Incepeti sa umpleti platoul incepand dinspre dreapta spre stanga, pastrand proportia (la nevoie – cantitatea de ceapa se poate creste). Rupeti pita in bucati grosiere – de marimea unei imbucaturi. Sare – piper – si pofta buna!

Rețeta IV – tradiție și inovație

Ca tot se apropie sarbatorile – va propun aceasta reteta clasica, pe care am imbogatit-o in stilul caracteristic – salata de biof! De fapt – daca ma gandesc bine – e prea greu de facut. Maioneza, se taie maioneza, alta maioneza, fiert legume, fiert carne, taiat cubulete, lasat sa se raceasca… trecem la urmatoarea.

Rețeta V – ceva dulce și aromat

Aceasta ultima sugestie e un desert putin mai complicat – si adresat mai degraba celor cu experienta in lumea bucatariei, dar daca imi veti asculta sfaturile veti reusi cu siguranta sa obtineti un rezultat uimitor cu minim de efort – spre incantarea intregii familii. Desertul se numeste biscuiti cu gem si cu cacao. Aveti nevoie de aprox 10-12 biscuiti medii, o lingurita, o lingura, o cana pentru lapte, lapte, cacao, gem. Se intinde gemul pe primul biscuite. Se gusta. Se schimba gemul – merge mai bine cu caise. Se trece la urmatorul biscuite. Se toarna lapte in cana. Se inmoaie biscuitele in lapte. Laptele si genul cad in cana. Se scot afara cu lingura. Se trece la urmatorul biscuite. Se rupe din greseala. Alt biscuite. Se intinde gemul. Se toarna cacao in cana de lapte amestecand energic. Cacaoa are un gust ciudat de gem. Se manaca biscuitii.

Sper ca v-am trezit interesul pentru gatit cu aceste minunate retete! Ne vedem in bucatarie! Si nu uita – si tu poti fi un masterchef!

Miron Bogdan

Profesionist în Vânzări și Logistică- un arădean cu mult talent și pasiune pentru cuvântul scris.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu